Image Alt

Mix - Boje

 / Uradi sam  / Kako olakšati sebi ako se odlučiš za “uradi sam”?

Kako olakšati sebi ako se odlučiš za “uradi sam”?

U principu sve je u pripremi i planiranju, kako samog krečenja tako i zidova.
Bez najlona i novina ne počinji! Dakle, nabavi najlone za pokrivanje nameštaja i podova. A uz krajeve podova duž zidova stavi stare novine ili krpe. Uz najlon obavezno nabavi i samolepljivu krep traku – idealna je za lepljenje, a ne ostavlja trag po zidu. Takođe, može da posluži da se njome naprave linije (šare) ili granice među bojama na zidu.
Nameštaj premesti na sredinu sobe i pokrij ga najlonom. Tako oslobađaš prilaz zidovima, a i manje su šanse da će se nešto isflekati.

Uvek se kreči od plafona ka podu. Ako voliš belu liniju na zidu tik ispod plafona (krep traka je idealna za to), računaj da tako vizuelno smanjuješ visinu zidova, ali s druge strane i mogućnost da se vidi koliko su krivi zidovi tj. spoj zida i plafona. Ne zaboravi da zaštitiš utičnice i prekidače – najbolje je da ih poskidaš ili ih bar prelepi krep trakom.

Da bi se izbegle mrlje i prekrile fleke, neka ispod boje prvo ide prajmer.  Zidove je potrebno očistiti pre krečenja, posebno u kuhinji, šmirglanjem i ribanjem. Prljavštinu u sa zidova, nakon toga, možeš pokupiti lepljivim papirom.d

Željenu boju, iz iskustva govorim, najbolje je praviti sam. Retko kad ona iz kataloga bude identična na zidu.

Zapamti, ne mešaj tonere različitih proizvođača. Takođe, drži se uputstva oko doziranja.
Ako postoji mogućnost nabavi uzorke pre krečenja, pa oboji śto veće površine zidova i prati “ponašanje” boje u različito doba dana i pri različitoj svetlosti. Desilo ti se da ista boja nije ista u dvema prostorijama? Ili da je ispala skroz drugačija? Do svjetla, osvetljenosti i veličine prostorije je. Zato bolje isprobaj ili pravi boju u farbari.
Poskidaj sve sa zidova, a ako se menja raspored slika i polica ne zaboravi da skineš eksere, držače i da popuniš rupe.

Bez obzira na romantične scene u filmovima, valjkom treba raditi po redu, a ne nasumično u svim pravcima. Najbolje je da počneš premazivanjem uglova.
Nabavi kvalitetan pribor i održavaj ga. Ako praviš prekid u krečenju, zatvori boje ili ih pokrij najlon folijom da se ne skore na površini.

Ako bi da drastično menjaš boju zidova isprobaj neki od besplatnih programa za uređenje enterijera. Opet, ne zaboravi da u realnosti osvetljenost (prirodna i veštačka) igra veliku ulogu u tome kako će boja izgledati.
U manjim prostorijama, a posebno u onim sa manje ili nedovoljno prirodnog svjetla, biraj svjetlije nijanse za zid ili boje koje se mešaju sa bijelom. Zapamti da skoro bijelo ili takoreći prljavo biojelo je uvek prijatnija i toplija varijanta za zid od čisto bijele.

Ako se odlučiš za jarke boje ili baš tamne, probaj da njima akcentuješ jedan zid. U poslednje vrijeme trend je i obojeni deo zida ili ugao oko vrata. Ili vizuelno odvajanje radnog dela drugom bojom zida u istoj prostoriji.
Za postizanje efekta da prostorija izgleda više, neka zid ima vertikalne pruge. Za duži izgled prostorije neka pruge idu horizontalno i to ka zidu u nekoj tamnijoj boji. Uske i dugačke prostorije smanjiće se na oko ako dva naspramna zida budu u tamnijoj boji.

Ideje za dekoraciju

Ukoliko su ti jednostavno okrečeni zidovi (u ma kojoj boji) “dosadni” i više voliš da budu ukrašeni nekom od zidnih tehnika, savet je da za tako nešto zoveš majstora. Materijali i podloge za razne tehnike nisu jeftini i ukoliko ne ispadne najbolje, možeš se razočarati. Ipak, ima nekih caka i jednostavnih, a efektnih  fora da zidovi budu zanimljivi, a da ti ne treba pomoć profesionalaca.

Zidovi okrečeni i dekorisani sunđerom i metlom

Ovo su tehnike za koje je mahom potreban materijal koji već imaš u kući. Poput metle ili sunđera. Pošto se boja nanese, metlom “izgrebite” zid tako da izgleda kao da je zid sav u linijama. U zavisnosti od toga koliko jako pritiskate i povlačite vrh metle, zavisiće i efektnost šara, Ili nijansirajte boju nanoseći je tapkanjem sunđerom koji, pošto ga umočite u boju, ocijedite. Možete miješati i više boja ili nijansi iste. Iz praktičnih razloga ovo se preporučuje za zid manje površine ili dio zida. Osim ako nemate pomoć – dodatnih par ruku za tapkanje.

Šare ili šabloni

Gotove šablone potraži u farbarama pa boji prema uputstvu ili ih napravi sam/a. Ukoliko više voliš neobične šare, umotaj kanap oko valjka za krečenje pa nanosite boju tim valjkom. Ostaviće sjajan efekat.
Bojenje zidova možeš prepustiti i klincima! Neka umoče ruke u boju i ostavljaju otiske. Praktičnije je da se ovo uradi samo iznad radnog stola ili oko uzglavlja kreveta.

Ako ipak ne bi da se “petljaš” i ekperimentišeš sa raznim tehnikama, bilo da su “uradi sam” ili majstorski odrađene, okrečene zidove ukrasi zidnim dekorom. Okači zidne police, slike, postere ili fotografije. U tekstu 7 ideja za zidni dekor naći ćeš šta to još može da posluži kao ukras za zid.

A na kraju:

Luftiranje prostorije je obavezno. Na taj način se farba brže suši.
Kad se sve završi, neizbežno je čišćenje! Čak i sa najlonima, videćeš pokoju pobeglu kapljicu, pa je najbolje ukloniti ih odmah dok su još sveže. Vlažnom krpom, uz malo trljanja, skidaju se boje na bazi vode. Nitro razređivačem, one na bazi ulja. Nitro je idealan i za uklanjanje fleka od boje sa PVC stolarije.

Uljepšajte Vaše zidove našim bojama. Nudimo Vam veliki izbor nijansi kvalitetnih boja, kao i sav potreban materijal za uređenje Vašeg doma. Čekamo Vas! .

error: Strogo zabranjeno kopiranje i korštenje sadržaja web stranice!